Bağımlılıklarla mücadele faaliyetleri tek elden yürütülecek.
Vali Abdullah Erin, Isparta’daki görevine başlar başlamaz özellikle bağımlılıklarla mücadele konusunda net ve keskin ifadeler kullanmış bu konuda tavizsiz bir şekilde çalışmalarını yürüteceklerini açıklamıştı.
Vali Erin, bu konudaki kararlılığının bir göstergesi olarak Isparta Valiliği Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Merkezi’nin (BAMKOM) kurularak bağımlılıklarla mücadele konusunda yeni dönemin başladığı Bağımlılıklarla Mücadele Çalıştayında yaptığı konuşmada duyurdu
Vali Erin’in talimatıyla kurulan, Isparta Valiliği Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Merkezi (BAMKOM); il genelinde bağımlılıkla mücadelede etkin, sürdürülebilir ve koordineli bir yapı oluşturulmasını, il genelindeki tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında iş birliğinin sağlanmasını ve bağımlı bireylerin tedavi ve rehabilitasyon sonrası topluma kazandırılmasına yönelik faaliyetleri tek elden yürütecek.
Isparta Valiliği koordinesinde Süleyman Demirel Üniversitesi ve Yeşilay Isparta Şubesi tarafından düzenlenen birçok akademisyen ve uzmanın katkı sunduğu Bağımlılıklarla Mücadele Çalıştayına katılan Vali Erin, düzenlenen çalıştayla Isparta’daki bağımlılık durumunun bütün yönleriyle ele alınacağını ifade etti.
Konuşmasında, bağımlılıkla mücadelede; birbirinden bağımsız, birbirini desteklemeyen, birbirini tamamlamayan, bütünlük arz etmeyen, ölçülemeyen ve sonuçları takip edilemeyen çalışmalarla etkin sonuçlara ulaşılamayacağını ve bu dağınıklığın zaman ve emek kaybına yol açacağına vurgu yapan Vali Erin, bu nedenle bütün bu çalışmaları ortaklaştırmamız, hepsini bir araya getirmemiz, ortak bilinç ve anlayışı içeren bütüncül bir mücadele stratejisini geliştirmemiz; hocalarımızın ve onların ortaya koyacağı bilgi, birikim ve tecrübelerinin ışığında yol almamız gerektiğini, bu şekilde yol alınırsa netice alacağımızı ve gençlerimizin, çocuklarımızın ve gelecek nesillerimizin beden ve ruh sağlığını ancak bu şekilde koruyarak geliştirebileceğimizi ifade etti.
Vali Erin konuşmasına şöyle devam etti: “Bu kapsamda valilik bünyesinde bir koordinasyon merkezimiz olacak, çalışmaların safhasına bağlı olarak da bu koordinasyon merkezinde hep birlikte kararlaştıracağımız yeni hareket tarzlarımız, yeni yol haritamız olacak ve reçete ortaya konduktan sonra da adım adım bu işi bir Isparta halısını işler gibi işlememiz gerekiyor. Başka türlü sonuç alamayız. Bu çalışmanın ve çalıştayın bu bakış açısına büyük bir katkı sunacağına inanıyorum. Çünkü çok değerli hocalarımız var, çok değerli oturumlar olacak. Oradan çıkacak verileri sabırsızlıkla bekliyoruz. Ardından sayın vali yardımcımızla ve çok değerli hocalarımızla, Mustafa İlhan hocamızın rehberliğinde bundan sonra atılacak adımları önce netleştireceğiz, bunu bütün kurumlara yayacağız ve bu şekilde hep birlikte yüreğimiz beraber atacak, beraber adım atacağız, beraber hareket edeceğiz.
Bu çok önemli bir konu, yani gençlerimizi, geleceğimizi, devletimizi, toplum sağlığını, ülkemizin güçlü veya zayıf olması konusundaki kaderini belirleyecek temel meseledir. İnşallah daha sık bir araya geleceğiz, hocalarımızın yol göstericiliğinde, rehberliğinde yürüyeceğiz. Bilimsel yol ve yöntemleri kullanacağız, gerektiğinde de maneviyatı devreye sokmak suretiyle hem fiziksel olarak hem de ruhen daha sağlıklı nesiller yetiştirmek için de elimizden ne geliyorsa yapacağız. Son olarak her zaman ifade ettiğim gibi, gençlerimizi zehirlemeye niyetlenmiş, bu konuyu bir ticaret meselesi, para kazanma meselesi haline getirmiş veya gerçekten geleceğimize, devletimize, milletimize kastetmiş bu rezil işin içerisinde olanlara da hayatı rezil edeceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Erin’in Şanlıurfa Valisi olarak görev yaptığı dönemde başarıyla süründürülen ve halen devam eden benzer projenin danışmanlığını yürüten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Öğretim Üyesi ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'de ve Dünyada Bağımlılık ve Risk Etmenleri konulu geniş kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.
5-6 Aralık tarihlerinde devam edecek çalıştayda, konusunda deneyimli birçok akademisyen ve uzman tarafından bilgi paylaşımı gerçekleştirilecek.
Çalıştayda; bağımlılıklarla mücadelede ilin bağımlılık nedenlerini belirlemek ve bu nedenlerin çözüme kavuşturulması noktasında bağımlılıklarla mücadelede bulunan kamu kurumları ile birlikte kimyasal ve davranışsal bağımlılık konularında mevcut durum tespiti ve çözüm odaklı projelerin belirlenmesi amacıyla ilgili kurumlarla ortak bir çalışma yürütülmesi hedefleniyor.
SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılış programına; Vali Abdullah Erin, Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.