GAPTAEM'de düzenlenen GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.
Program ilk olarak GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral tarafından Hassas Akıllı Tarım Uygulaması Karar Destek Sistemi hakkında bilgiler verildi.
Vali Şıldak; Şanlıurfa Teknolojik Tarımsal Gelişmelerin Uygulanmasında Önemli Bir Adres
Şanlıurfa’daki tarımsal gelişmelere değinen Vali Hasan Şıldak, burada yaptığı konuşmasında Şanlıurfa’nın birçok tarımsal üründe ülkenin lokomotifi rolünü üstlendiğini söyledi.
Vali Şıldak yaptığı değerlendirmede “Ülkemiz dünyada birçok tarımsal üretimde öncü rol alırken GAP Projesi sonrası, bölgede üretilen pamuk, mercimek, fıstık, buğday ve mısır gibi ürünler çiftçilerimizin gelirini artırırken, ülke ekonomisine de önemli katkılar olmuştur. Çiftçi gelirinin artırılması, girdi ve çevre kirliliğinin azaltılmasında Hassas Tarım, tarım teknolojilerinin yaygınlaştırılması, tarım sektöründe verimliğin artırılması ve sürdürülebilirliğin desteklenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu konuda hem kamu hem de özel sektör, geliştirdikleri yazılım ve donanım çözümleriyle sahada uygulama aşamasına geçmişlerdir. Kamu kurumları hızla gelişen bu teknolojileri politika araçlarına dönüştürerek, üreticiler düzeyinde etkili uygulamalar geliştirmeyi hedeflerken; özel sektör firmalarımız da yenilikçi çözümler sunarak bu teknolojilerin pratikte uygulanmasını sağlamaktadır.
Dünya nüfusunun hızlı artış karşısında arazi ve diğer tüm üretim faktörlerini maalesef aynı oranda artıramamaktayız. Birçok bilim adamının da uyguladığı gibi 2050 yılında gıda ihtiyacının karşılanması için günümüzün yüzde 70 daha fazla üretime ihtiyaç duyulacağı muhakkaktır. Toplumların gıda ihtiyacını karşılamak için tarımda üretimin arttırılmasında kullanılan su, gübre, ilaç, tohum gibi girdilerin doğru kullanılarak, optimize edilmesi kaçılmaz olmaktadır. Bu durum üniversitelerimiz ve diğer araştırma kurumlarındaki bilim insanlarının ve tüm sektör paydaşlarının tarımda yeni arayışlara yönelmesine sebep olmuştur. Yanlış kullanılan gübre, ekonomik kayıplara neden olurken toprak ve su kaynaklarındaki kirlenmeye bağlı olarak da gıda güvenliği ve sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Hassas Tarım Teknolojileri kullanılarak uluslararası ve yerel pazar taleplerini takip etmek, küresel rekabetçi bir üretim sağlamak ve gayrisafi yurtiçi hâsılaya önemli ölçüde katkı sağlayacak bu gelişimler dolayısıyla tarım sektöründe dijitalleşmeyi ve teknoloji kullanımını yaygınlaştırmak, desteklemek son derece önemlidir. Hassas Tarım Uygulamaları bir diğer tanımda Akıllı Tarım Uygulamaları da denilebilecek bu sürecin bugünkü aşamada geldiği noktanın Şanlıurfa'da bu açılış programıyla taçlandırılması da anlamlıdır diye düşünüyorum. Gerçekten ilimiz tarımın başkenti olarak adlandırılabilecek ve birçok üründe ilklerde yer alan, üretim miktarıyla olduğu kadar çiftçimizin yenilikçi tarım uygulamalarını da başarı ile uyguladığı bir coğrafyadan oluşuyor. GAP İdaresi ve paydaşlarının ortak geliştirdiği bu uygulamanın çok önemli olduğunu görüyoruz. Bu girişimin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
"Gerek etki analizi sonuçları gerekse dünyada kırsal kalkınma alanında ortaya çıkan değişim ve gelişmeler dikkate alınarak 'Yeni Nesil Entegre Kırsal Kalkınma Programı'nı (GAP Entegre 2.0) başlattık. Tarımsal Eğitim ve Yayım Programı (TEYAP) ile bugüne kadar 80 binden fazla çiftçiye eğitim verdik. Geldiğimiz noktada 675 bin hektar tarım alanını sulamaya açtık. GAP bölgesini, ülkemizin gıda ambarı haline getirdik. GAP Eylem Planı doğrultusunda hedefimiz sulanabilir alanı 1 milyon 60 bin hektara çıkarmaktır. Yakın gelecekte sulama alanlarının genişlemesiyle birlikte özellikle ülkemizin ihtiyaç duyduğu yağlı bitkilerin, sebze ve meyvelerin üretimi daha da artacak ve hem ülkemizin hem bölgenin gıda güvenliği konusunda en önemli garantör GAP bölgesi olacaktır.
Bu kadim topraklar hem kendine yetebilecek hem de dünyanın tarım merkezlerinden biri olacak kadar eşsiz bir potansiyele sahip. Bugün sensörler, dronlar, otomatik sulama sistemleri ve otonom tarım makineleri gibi yenilikçi araçlar, uzaktan algılama teknolojisi içeren veri odaklı tarım bilgi sistemleri çiftçilere tarımsal süreçleri daha etkili bir şekilde yönetme imkânı sunuyor. Gıda güvenliği, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal refah arasında bir denge kurmamıza imkân tanıyor."
Bakanlık olarak Türkiye'nin tarımsal kapasitesini daha ileriye taşımak adına teknolojinin üst düzeyde yararlanılmasına imkan tanıyan adımların her daim destekçisi olduklarının altını çizen Kacır, teknoparklarda tarım teknolojilerinde çalışan 235 teknoloji girişimini ve tarım alanında proje yürüten 23 AR-GE merkezini desteklediklerini ifade etti.
Bakan Kacır, GAP bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi'nin ilk fazında uydu görüntüleri ve hiperspektral kamerayla elde edilen uçuş görüntüleriyle hassas tarım çalışmaları için zengin bir veri seti oluşturduklarını dile getirerek şöyle devam etti:
"Elde ettiğimiz veriler ışığında, çiftçimizin alın terini teknolojinin gücüyle buluşturacak, toprağın dilini konuşacak, bereketinin sırrını çözecek yerli ve milli yazılımımız GAP Hassas'ı hayata geçirdik. Hassas tarımın sahada uygulanmasını kolaylaştıracak e-Devlet platformuna entegre olan yenilikçi ara yüzü tamamlayarak ağustos sonu itibarıyla üreticilerimizin hizmetine sunduk. Artık çiftçilerimiz tarlada ilave bir donanım kullanmadan doğru hasat tarihini, kullanmaları gereken gübre miktarlarını bu yazılım üzerinden belirleyebilme imkanına sahipler. Çiftçimize artık doğanın sesi değil, teknolojinin sunduğu imkânlar da rehberlik edecek”
"2024-2028 GAP Eylem Planı'nın detaylarını kamuoyuyla paylaşacağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde GAP bölgesinde hükümetleri döneminde iki önemli eylem planını başarıyla uyguladıklarına dikkati çeken Kacır, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki süreçte sulama hedeflerine ulaşmamızı sağlayacak, sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştıracak, bölge tarımının gelecek nesilleri de besleyecek şekilde bölgenin kalkınmasında itici unsur olmasına imkân tanıyacak, kırsalda ekonomik katma değer yaratacak ve bölgeyi turizm çekim merkezi yapacak yeni bir eylem planının da uygulanacağı müjdesini buradan vermek istiyorum. İnşallah Ekonomi Koordinasyon Kurulu olarak yakın bir zamanda Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın başkanlığında Şanlıurfa'da tüm sektör paydaşları ile bir araya geleceğiz. 2024-2028 GAP Eylem Planı'nın detaylarını kamuoyuyla paylaşacağız.
Önümüzdeki dönemde devreye alacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programıyla GAP bölgemizin her bir şehrini nitelikli yatırımlarla buluşturacağız. Program kapsamında, bölgemize kalkınma etkisi yüksek yatırımları kazandırmak üzere kapsamlı ve çok boyutlu bir çalışma yürüttük. 9 ilimizin kalkınmasında önemli bir sıçrama oluşturacak, toplam yatırım tutarı 12 milyar liraya yaklaşan 36 yatırım başlığını tespit ettik. Destekleyeceğimiz bu nitelikli yatırımların en büyük kazananı kuşkusuz bölge halkımız olacaktır. Önümüzdeki dönemdeki önceliklerimizden biri de özellikle bölgemizdeki coğrafi işaretli ürünlerimizin, ülkemiz üreticileri ve sanayicileri için daha yüksek katma değer oluşturmasını sağlamaktır. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile büyük bir uyum ve eşgüdüm halinde yürüttüğümüz projemizin bölgemize, ülkemize inşallah hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Etkin, verimli ve koordine şekilde yürüttüğümüz çalışmaların devamını diliyorum."
Konuşmaların ardından projeye katkı sunanlara, Bakanlar Kacır ve Yumaklı tarafından plaket verildi.
Programa; Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Milletvekilleri Bekir Bozdağ, C.Asuman Yazmacı, M. Ali Cevheri, Hikmet Başak, İbrahim Eyyüpoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı M. Kasım Gülpınar, Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Tahir Güllüoğlu, GAP İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, ile ilgili kurum ve STK temsilcileri katıldı.