Son zamanlarda edep bilmez, adap bilmez, ar perdesi çatlamış öyle insanlar gördüm ki; Dilime hayranı olduğum, hoşgörüsüne özendiğim Yunus Emre'nin yıllar önce ezberlediğim sözleri dolandı.
İşte o muhteşem sözler; girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep, dediler ilim geride, illa edep illa edep.
Bilenler bilir, beni yakın dostlarım ve arkadaşlarım Hasan Kardeşim diye çağırırlar.
Ola ki cennete gitmek nasip olursa, dünyada tadamadığım yunus balıklarıyla sularda yüzmeyi, orada yaşamayı çok isterim, Allah nasip ederse. Yunus Emre'nin o derin hoş görüsünü, edebini, adabını örnek almaya çalıştım.
Edep adap bilmeyenler bekledik ki susarlar diye.
Nefisleri öyle azmış ki, susmak bir tarafa üste çıkma gayretindeler halen.
Edep'i az çok biliriz ama bilmeyenler için araştırdık; Edep nedir sizce?...
“Edep, bir toplumda örf, adet ve kural halini almış iyi tutum ve davranışlar veya bunları kazandıran bilgi anlamında kullanılan terimdir Terbiye, kavlen, fiilen insanlara lütuf ile muamele etmek, güzel ahlâk, usluluk, hayâ, sünnete uygun hareket etmek demektir...
İşte edep üzerine araştırdığım ve çıkan güzel netice; '' EDEP İLE GELEN LÜTUF İLE GİDER '' Olmazsa edep, inan olmuşsun merkep...
Edep yahu !
Mütevazı olunuz fakat şahsiyetsiz olmayınız- İnsanları mevkilerine, durumlarına göre idare etmekle yağcılığı ve dalkavukluğu birbirine karıştırmayınız.
İnsanlarla hoş geçinmek ve onların farklı yapı ve yaradılışlarına göre onlara muamele etmek yağcılık ve tabasbus değil akıllılık ve hilim sahibi olmaktır.
Bu meziyete sahip olamayanların kaderi yalnız yaşamak ve yalnız ölmektir.
Ne ki herkesten bunu beklemek de abes olur.
Dalkavukluk yağcılığın meslek haline gelmiş olanıdır.
Müslümanların öncü şahsiyetlerini bekleyen en büyük tehlike etraflarının dalkavuklarla çevrilme tehlikesidir.
Ne siz başkasının dalkavuğu olunuz ve ne de başkalarının size dalkavukluk yapmasına izin veriniz.
Eğer biri sizi yüzünüze karşı methedecekse sizin ona iyilik yapıp yapmadığınıza bakınız.
Eğer iyiliğinizin dokunduğu kimseden gelirse ikram ve övgüyü kabul ediniz, eğer iyiliğinizin dokunmadığı bir kimseden gelmişse Sevgili Nebi'nin tavsiyesiyle "onun yüzüne toprak saçınız" ve o methiyeyi kabul etmeyiniz.
Bu Allah Rasulü'nün koyduğu nebevi ölçüdür. Her şey çoğaldıkça ucuzlar. Fakat edeb çoğaldıkça, değeri artar. - Edeb güzelliği, kişiyi nesebe muhtaç etmez. Son söz; Allah kötüye de, iyiye de edep versin, çünkü çok ihtiyaç var günümüzde.
Edebi olan tüm insanlığa Saygılarımla.