ŞANLIURFA

EHRAM DOKUMACILIĞI PROJESİ EMİNE ERDOĞAN’A SUNULDU

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı, unutulmaya yüz tutan ehram dokumacılığını yeniden yaşatacak ve bölge kadınlarına katkı sağlayacak ‘Geleneksel El Sanatlarından Ehram Dokumacılığının Yaşatılması Projesi’ni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a sundu.

Görüşmeyle ilgili açıklama yapan milletvekili Yazmacı, binlerce yıllık medeniyet birikimine sahip, zengin kültürel dokusuyla tarihin merkezi konumundaki Şanlıurfa’da unutulmaya yüz tutan ehram dokuma sanatının yıllar sonra yeniden hayat bulacağını ifade etti.

Şanlıurfa Valiliği ile GAP İdaresi Başkanlığının ortak çalışmasıyla başlatılan, Şanlıurfa Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından yürütülecek projenin hem bir kültürün yaşatılmasını hem de ev kadınlarının meslek sahibi olmalarını sağlayacağını anlatan Yazmacı, projeyle Ehram Dokuma Atölyeleri açılacağını vurguladı.

Yazmacı: Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin destekleri büyük önem arz ediyor

Milletvekili Yazmacı, geçtiğimiz haftalarda TBMM Genel Kurulu’nda anlattığı projeyi bu kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile paylaştıklarını kaydetti.  

Kadınlara yönelik projelerle her zaman yakından ilgilenen ve desteklerini esirgemeyen Emine Erdoğan’ın projeyi beğendiğini ve detayları incelediğini anlatan Yazmacı, “Şanlıurfamızda yürütülecek ve yüzlerce kadına kendi evinde işini kurma imkanı sağlayacak projemizi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendiye takdim ettik. Bölge kadınlarımıza ehram dokuması öğreterek meslek sahibi yapıp, aile bütçelerine katkı sağlayacak projeyi memnuniyetle karşılayan Emine Erdoğan Hanımefendi’nin destekleri bizler için ve projemiz için büyük fırsat ve önem taşımaktadır.” dedi.  

Kadınlar tezgah sahibi olacak

Yazmacı, üretimi çok eskilere dayanan ehramın el tezgahlarında tamamen yünden dokunan, yöre insanın geçmişte çokça tercih ettiği, ancak zamanla kullanımı azalan bir ürün olarak dikkatleri çektiğini vurguladı.

Günümüzde nostaljik kültürel bir değer haline gelen ehram kumaşının, yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğiyle aslında günümüze de taşınması gereken önemli değer olduğunu anlatan Yazmacı, proje kapsamında eğitim alan ve dokumayı öğrenen kadınların evlerine dokuma tezgahı kurulacağını söyledi.

Şanlıurfa’ya özel marka oluşturabiliriz

Kadınların bu sayede evlerinde dokudukları kumaşlarla ülke ekonomisine de katma değer kazandıracağını vurgulayan Yazmacı şunları kaydetti:

“Ehramın yaşatılması ve kullanım alanının genişletilmesi için GAP İdaresi Başkanlığı tarafından yeni bir proje gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Ehramın doğal malzemelerden elde edilmesi, yapım aşamasında hiçbir kimyevi işleme tabi tutulmaması ve tezgahlarda elle dokunması ürünün değerini daha da arttırmaktadır.

İşte bu derece kıymetli, emek isteyen bir kumaşın tekrar gün yüzüne çıkarılması ve hatta dünya modasına kazandırılması için başlatılacak proje aynı zamanda kentimizdeki kadınlarımıza da katkı sunacak. Kadınlar eğitim alacak ve daha sonra onlara dokuma tezgahı ile hammadde desteği verilecek. Zanaatkâr olma fırsatı elde eden kadınların evde dokudukları ehramlar, markalar ve tasarımcılarla buluşacak ve katma değerli ürüne dönüştürülecek.”

Yazmacı, projede ileride oluşturulacak Şanlıurfa’ya özgü bir marka ile gerek e-ticaret platformları, gerekse fiziki pazarlarda ürünlerin tüketiciyle buluşturulacağını söyledi.