Diyarbakır,Şanlıurfa,Kızıltepe,Batman,Adıyaman,Elazığ,Nusaybin,Erzurum,Van,Iğdır, Erzincan ve Malatya illerindeki Ticaret Borsaları ortaklığında kurulan Ürün Piyasası Aracı Kurumu (ÜPAK) yönetim kurulu toplantısında Diyarbakır,Şanlıurfa,Kızıltepe,Batman,Erzurum ve Adıyaman olmak üzere 6 ilin Ticaret Borsası Başkanı bir araya geldi.
Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya’ın Başkanlığında gerçekleştirilen Ürün Piyasası Aracı Kurumları (ÜPAK) Mezopotamya Yönetim Kurulu Toplantısında kurulum aşaması tamamlanan Mezopatamya ÜPAK’ın çalışmaları hakkında yönetim kuruluna bilgi verildi.
Yönetim kuruluna Ürün Piyasası, Lisanslı Depoculuk , Aracılı Sistem ve Mezopotamya ÜPAK konulu bir sunum gerçekleştiren Mezopotmaya ÜPAK Genel Müdürü Mehmet Demir, Türkiye’de toplam 6 Bölgesel Ürün Piyasası Aracı Kurumu ÜPAK’ın bulunduğunu söyledi.
Genel Müdür Demir, Mezopotamya ÜPAK’ ile ilgili olarak Ticaret Bakanlığına faaliyet izni talebinde bulunduk. Faaliyet iznimiz onaylandıktan sonra, Türkiye Ürün İhtisas Borsası üyelik başvurumuz gerçekleştireceğiz. Daha sonraki süreçte ortağımız olan ticaret borsalarımız ile Acentelik ilişkisi kurarak elektronik Ürün Senedi (Elüs) alım satımına başlayacağız. ’’dedi.
Yönetim kurulu toplantısında konuşan Mezopotamya ÜPAK ve Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Mezopotamya ÜPAK ile üreticilerin fiziki yer değiştirme gerekmeksizin, elektronik ortamda ve tek bir platformda ürün ticaretini yapabileceğini belirterek, ÜPAK, Doğu ve Güneydoğu’daki tarımın geliştirilmesi ve sermaye gücünün korunması için önemli olduğunu söyledi.
Daha sonra konuşan ÜPAK Yönetim Kurulu Üyesi Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise Ülkemiz tarım ürünleri piyasası için devrim niteliğinde bir sistem olan Türkiye Ürün İhtisas Borsası ile daha rekabetçi tarım ürünleri piyasasının oluşması, lisanslı depolarda depolanan ürünlere yönelik daha sağlıklı fiyat oluşumlarının sağlanması ve fiyat dalgalanmalarının en aza indirilmesi sağlanacaktır.’’şeklinde konuştu.